Kijk bij het aanschaffen van een mooie stoel ook hoe je met die stoel zelfstandig overweg kan: hoe goed zit deze stoel en kun je erop gaan zitten en er weer afkomen?

De volgende algemene zaken zijn van belang bij stoelen of banken:

1) de hoogte: niet te hoog, om met de voeten op de grond te blijven én niet te laag om gemakkelijker op te staan
2) de steun in jouw rug en zij : zodat je zonder inspanning kunt blijven zitten
3) stroefheid van de zitting: zodat het je geen inspanning vergt om probleemloos goed te blijven zitten (zoals bij een te gladde zit in het geval kan zijn)
4) Heeft voldoende aangrijp/afzet punten, zodat je er gemakkelijk en veilig op kan gaan zitten en opstaan. Denk bijvoorbeeld aan armleuningen, een hogere rugleuning en een stoel op wieltjes mét rem.

5) Als je veel zit is het dat je geen pijnlijke doorzitplekken krijgt. Er zijn speciale anti decubituszittingen. Maar een simpele handdoek op een stoel leggen kan bij jou misschien ook doorzit plekken voorkomen. Dit is buitengewoon eenvoudig en zorg ervoor dat je even gemakkelijk vanuit een stoel kan opstaan, iets wat met een anti-decubituszitting moeilijker kan zijn.

Bij het thema transfer maken staan ook enkele tips die bij een stoel van belang zijn.

Een (goedkope) ruggensteun die je op vrijwel elke stoel kan plaatsen en die ervoor zorgt dat je als zittend je rug in een normale stand blijft en voorkomt dat je voorovergebogen gaat zitten of onderuit zakt. https://www.bol.com/nl/p/ergonomische-ruggensteun/9200000055601678/.

Het is belangrijk dat je goed in de stoel zit. Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om goed achterin de stoel te komen zitten of daarbij geholpen te worden. Zoek de hulpmiddelen op, die jou of de hulpgevers daar precies bij helpen. Om goed achterin een rolstoel gezet te kunnen worden kan een Onewayslide https://www.handicare.com/nl/product/onewayslide/ behulpzaam zijn. Om er achter te komen of een hulpmiddel bij jou goed werkt kan het handig als je een hulpmiddel een tijdje krijgt om vrijblijvend uit te proberen.

In INFORMATIEBRONNEN vind je misschien (nog) meer relevante informatie.