Juist beweging, zoals lopen, zorgt ervoor dat ontlasting goed op gang komt. Als je door fysieke beperkingen minder beweegt kan het voorkomen dat de ontlasting ook niet meer soepel loopt.

Op internet is veel informatie te vinden over poepen:

  • waaronder over de juiste toilethouding https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/de-juiste-toilethoudingvoorkom voorkom persen bij poepen.
  • http://www.darmgezondheid.nl/ website gericht op de darmen en de stoelgang of https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/darmgezondheid/item43280
  • Gezond eten met voldoende vezels helpt problemen met de ontlasting te voorkomen. En je kan overwegen om vezelproducten zoals tarwezemelen toe te voegen aan het eten (bijvld bij yoghurt)
  • (Natuurlijke) vezels via een recept van de huisarts kunnen helpen om een verstopping in de darmen te voorkomen en zo een betere stoelgang te bevorderen.
  • Lucht in de darmen kan leiden tot winderigheid en ‘valse’ aandrang(het gevoel dat je naar wc moet maar dat er wel lucht maar geen of veel te weinig ontlasting uitkomt). Lucht in de darmen kun je verminderen door wat je eet en drinkt en de manier van eten en drinken: drink voldoende water en vermijd kauwgom en gasvormende producten, zoals koolzuurhoudende dranken, light-producten, bonen, kool, uien, e.d. en je krijgt minder lucht via je mond in je darmen als je in een rustiger tempo eet en bij bijv. drinken eerst het glas aan de mond zet het vocht tot aan je lippen en laat het dan in je mond naar binnen glijden zonder lucht in te nemen. Slurpen zorgt er juist voor dat er veel lucht in de darmen komt.
  • haal gemakkelijker ontlasting uit het laatste stukje van jouw darmen met een klysma(onder meer Microlax). Je hoeft dan bij het poepen waarschijnlijk minder of niet meer te (persen. Een instructie voor het gebruiken van een klysma staat op http://www.apotheek.nl/instructies/toedienen-van-zetpil-of-klysma/klysma-toedienen&lang=nl
  • • ondervind je problemen met de ontlasting omdat je bijv. moeite hebt om op tijd op een geschikte wc te komen dan kan in overleg met een incontinentie verpleegkundige ook de methode van darmspoeling soelaas bieden om op een vaste tijd elke dag of om de dag op de wc je dikke darm te legen waardoor het mogelijk kan worden dat je overdag en ‘s nachts tussentijds niet meer naar wc hoeft om te poepen. Dit kan enorm opluchten, stress verminderen en levenskwaliteit verhogen (je kunt nu gewoon eens ergens naartoe zonder je druk hoeft te maken over een voldoende aangepaste wc). De reden dat darmspoelen hier genoemd wordt is dat om een onbekende reden deze methode vaak niet de aandacht krijgt terwijl het hier gaat om iets zonder medicijnen dat je zelf (of afhankelijk van je beperking met hulp) kan uitvoeren en dat je je daarmee wel veel zorgen kan besparen waardoor je ondanks jouw beperking beperking heel veel meer mogelijkheden hebt om te gaan en staan (of zitten) waar en wanneer jíj wil.

In INFORMATIEBRONNEN vind je misschien (nog) meer relevante informatie.