Iedereen moet op zijn tijd plassen en poepen. Door fysieke beperkingen kan het zijn dat er aanpassingen aan een toilet (of een compleet aangepast toilet voor gehandicapten) nodig zijn en als die er niet zijn moet je gewoon de boel ophouden. Dat kan veel stress opleveren en als het misgaat bij iemand met fysieke beperkingen kun je met een groter probleem te maken krijgen: als je jezelf niet kan verschonen noch de boel opruimen zal iemand anders moeten helpen. Kortom: als je plassen en poepen niet voldoende onder controle hebt, kan de kwaliteit van het leven flink achteruit gaan.

Het is al gênant genoeg als het je overkomt, dat de plassen of poepen misgaat.

KROONJUWEEL:

Het is belangrijk dat je bij plas- resp. poepproblemen altijd eerst naar een huisarts/uroloog/maagdarm leverspecialist, die beter kan bepalen wat voor jou de meest geschikte aanpak is en deze vaak eerst uitzoekt of er een medische reden is voor deze problemen. Zo ja, pak deze problemen bij de bron aan in overleg met de medici. (Deze specialist heeft overigens niet altijd aandacht voor het ongemak en overlast, die je hierdoor kan ervaren als je niet (op tijd) op een geschikte wc bent.)

Als je problemen hebt met zowel plassen als poepen is het te overwegen om eerst te werken aan de plasproblemen, omdat je voor een gezonde ontlasting veel vocht moet innemen.

Als er geen medische oorzaken, zijn er voor mannen en vrouwen verschillende manieren om enige of volledige controle over het plassen en poepen te houden.

Voor vrouwen kan het daarbij handig zijn om op wc de jurk met een wasknijper omhoog te houden, zodat je - ook met een jurk -toch gemakkelijk naar wc kan.

Als een kledingstuk als een broek ervoor kan zorgen dat je niet op tijd op de wc kan zitten, kan een iets grotere weten misschien een oplossing bieden.

In INFORMATIEBRONNEN vind je misschien (nog) meer relevante informatie.

Openstaande vragen en/of innovatiebehoeften:

Subcategorieën