Hier staan alle alledaagse tips die niet zo goed zijn in te delen bij één thema of juist bij meer thema’s goed passen. Hieronder staat dit allegaartje van tips:

  • Als je een bril alleen nodig hebt om veraf goed te zien kun je met een veraf bril - zonder montuur aan de onderzijde en met redelijk rechthoekig glas - , kun je met een bril zowel dingen dichtbij goed lezen als opkijkend in de verte goed zien.
  • Ben je moeilijk te verstaan dan kan de logopedist jou verder helpen.
  • Voor Communicatie hulpmiddelen om je beter en makkelijker verstaanbaar te maken kun je eens een kijkje nemen op : www.rdgkompagne.nl
  • Bij spraakproblemen kan er veel veranderen in de communicatie met jouw omgeving. Om deze communicatie voor u gemakkelijker te laten zijn er een aantal praktische aanbevelingen voor degene die met jou praat
  1. Neem de tijd voor een gesprek, laat iemand uitspreken.Vraag om herhaling als je het niet goed verstaan hebt(Herhaal hierbij het gedeelte dat je wel hebt verstaan).
  2. Vraag zo nodig of de persoon langzamer wil spreken.
  3. Ga zelf niet luider spreken.
  4. Behandel de moeilijk sprekende persoon niet alsof deze achterlijk is of zo.
  5. Doe het woord niet voor degene die moeilijk spreekt
  6. Stimuleer het gebruik van non-verbale communicatie, zoals het
  7. maken van gebaren, gezichtsuitdrukking.
  8. Stimuleer het gebruik van schrijven.
  9. Wanneer herhaaldelijke pogingen mislukken, laat het gesprek dan even rusten en probeer het later nog een keer.
  10. Tot slot: als je weet dat je ergens heen gaat waar ze jou niet kunnen verstaan, kun je ervoor zorgen dat er iemand met je meegaat (die jou wel verstaat) Zorg ik ervoor dat er iemand bij mij is.
  • Hulp- of blindengeleidehonden kunnen ervoor zorgen dat iemand met een lichamelijke beperking in sterke mate onafhankelijk wordt van de hulp van anderen. Er zijn intensief getrainde honden niet alleen voor mensen met een visuele beperking maar ook bij andere lichamelijke beperkingen of ook voor vermindering van klachten/effecten bij bijv. autisme of Post Traumatisch StressSyndroom (PTSS) en er zijn honden speciaal voor kinderen. De website https://www.geleidehond.nl/voor-wie/ geeft hier meer informatie over als ook de strenge toewijzingsprocedure.
  • Het wordt gewaardeerd als je als hulpgever bij warme temperaturen en voor hygiëne wegwerpwashandjes gebruikt.
  • Wil je gemakkelijker iets met 1 hand open maken of vastpakken? Gebruik je tanden op een veilige manier als ‘tweede hand’.
  • • Slapen doe je vaak het beste als het donker is en stil. Met verduisterde gordijnen, die reijken vanaf het plafond tot aan de grond of vensterbank (om boven en onder geen licht door te laten) en slapen met iets over je ogen (bijv. een handdoek) of een ooglapje. Met oordopjes in allerlei soorten uitvoeringen flexibel of op maat gemaakt kun je storend geluid genoeg tot bijna volledig beperken.

In INFORMATIEBRONNEN vind je misschien (nog) meer relevante informatie