Jouw medicus of (ergo)therapeut schrijft medicijnen of een hulpmiddel voor. Hij/zij bepaalt of onderstaande aanvullende tips voor jou verstandig zijn.

MEDICIJNEN

Zoals eerder aangegeven op deze website wordt niet nader ingegaan op medische oorzaken van beperkingen en dus ook niet over specifieke medicijnen gericht op bepaalde ziekten. Verder schrijft jouw medicus en recepten voor medicijnen uit. Neem bij koorts of ziek zijn contact op met de huisarts of medisch specialist.

Overleg tijdig met een arts, medicus of therapeut en wacht niet onnodig lang tot de volgende (eerder geplande) afspraak. Bijv. als een medicijn niets doet of juist erg slecht uitpakt bij de voorgeschreven dosering: misschien is er een alternatief medicijn of kan dan beter de dosering aangepast worden. Soms kun je via de assistent(e) ook indirect tussentijds vragen stellen aan de medicus.

Koortspreventie

Als koorts een flinke verergering van je lichamelijke beperkingen veroorzaakt is het belangrijk om alle mensen in jouw omgeving vooraf te laten weten, zodat ze jou in dat geval zoveel mogelijk moeten mijden en het in elk geval aan jou vertellen als ze bijvoorbeeld griep hebben. Als je contacten hebt met mensen met een besmettelijke ziekte pas dan extra op met dingen als handen of kussen geven en was je handen wat vaker.

Wil je gemakkelijker

HULPMIDDELEN

  • De ergotherapeut is de persoon bij uitstek die je kan informeren over praktische hulpmiddelen en is ook vaak betrokken bij aanschaf van hulpmiddelen via de WMO of ziektekostenverzekering.
  • Tips over hulpmiddelen op deze website staan bij het relevante harde thema genoemd.
  • Overleg met medicus of therapeut of het verstandig is om al eerder naar een ‘zwaarder’ hulpmiddel over te stappen, waarmee je beter, meer en veiliger kan bewegen.. Als je fysiek achteruit blijft gaan bij bijv. het lopen gaat het gebruik van hulpmiddelen meestal in de volgorde van krukken naar rollator en mogelijk daarna naar rolstoel. Meestal blijf je zo lang mogelijk gebruik maken van een hulpmiddel voordat je naar een ander ‘zwaarder’ hulpmiddel overstapt. Heel begrijpelijk, maar misschien is het verstandiger om eerder naar een volgend 'zwaarder' hulpmiddel te gaan, voordat je gevallen bent of te weinig beweegt en (onherstelbare) spierkracht verliest.

• Een website met veel informatie, illustraties en filmpjes over zelfredzaamheid en hulpmiddelen is te vinden in het KROONJUWEEL http://www.goedgebruik.nl. Een behoorlijk compleet overzicht van hulpmiddelen is te vinden op de commerciële website https://www.hulpmiddelwereld.nl/

In INFORMATIEBRONNEN vind je misschien (nog) meer relevante informatie.

Openstaande vragen en/of innovatiebehoeften: