Aanleiding

Veel personenalarmeringssystemen maken gebruik van een drukknop, die je moet indrukken en waarop je (nood)hulp kan oproepen. En dat via een alarmcentrale of rechtstreeks). Deze systemen gaan eraan voorbij dat een persoon met een lichamelijke beperking, zoals een rolstoelgebruiker, simpelweg niet altijd alarm kán slaan omdat deze niet een hand vrij heeft om de alarmknop in te drukken: bijv. als je slechts één arm/hand kunt gebruiken en je die nodig hebt om je situatie nog enigszins te stabiliseren. Of als je buiten bewustzijn raakt. Of als je door iets (bijv. een valpartij, hartaanval, epileptische aanval) niet meer alarm kan slaan. Of als je sowieso niets kan indrukken. Terwijl je wel acute noodhulp nodig hebt en zonder hulp er zeer slecht aan toe raakt en mogelijk overlijdt.

Innovatiebehoefte

zelf alarm slaan zonder op alarmknop te drukken Iets waarmee een persoon in nood ook zonder drukknop(!) , bijv. via spraak met een - al dan niet zelf in te spreken – zin. Het geniet de voorkeur als:

• ook alarm onder natte omstandigheden geslagen kan worden, zoals onder een douchestraal of buiten in de regen

• ook automatisch alarm kan slaan zonder actie van de eindgebruiker voor situatie, die bij die eindgebruiker hier kan voorkomen denk bijv. aan een geïntegreerde hartslagsensor bij een hartpatiënt. Of een valsensor voor vallen bij een epilepsiepatiënt of bijv. een oudere met een grotere kans op vallen door (erger wordende) mobiliteits-en evenwichts problemen

• een grote gebruikersvriendelijkheid en een groot scala aan functionaliteiten biedt zoals bijv. bij het Monty systeem.

Voornaam: Hans

e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.