Bij een lichamelijke beperking zul je vaak geconfronteerd worden met ups en downs: de ene keer gaat iets duidelijk beter dan anders en de andere keer slechter of je maakt een incident mee (bijv. je valt) en hebt acute problemen. Probeer voor jezelf te analyseren over waar deze verandering door gekomen is. Misschien kun je daaruit een vermoedelijke oorzaak afleiden en een mogelijke verbetering.

• Probeer deze verbetering meerdere keren uit om te zien of de verbetering steeds optreedt. 'Een zwaluw maakt nog geen zomer’ En zo ja, dan heb je een voor jou werkende oplossing gevonden. Gebruik deze oplossing voortaan.
• Bij een verslechtering of een incident is het juist anders: probeer nog steeds te kijken of je de vermoedelijke oorzaak met een verandering in gedrag of een hulpmiddel of aanpassing kan voorkomen. Zie bij een lichamelijke tegenslag er juist de sport of uitdaging in om iets te veranderen in hulpmiddelen of gedrag om (de overlast van) jouw beperking zo klein mogelijk te houden. Op internet kun je veel informatie vinden over hulpmiddelen, maar door logisch en creatief na te denken kun je misschien ook al het probleem in jouw situatie voorkomen. Vraag andere hulpgevers eventueel om mee te denken met jou. Of stel de vraag zo concreet mogelijk hier op deze website en misschien dat een lotgenoot uit ervaring een goede oplossing voor je heeft.
Probeer de oplossing op een veilige manier uit en als daarmee de verslechtering of het incident niet meer voorkomt, dan is jouw probleem opgelost. En zo niet misschien kun je het probleem ook nog op andere manieren oplossen. Het gezegde luidt niet voor niets: ‘er zijn meerdere wegen naar Rome’. En als je het probleem niet kan oplossen dan is dat heel vervelend, maar besef dat als je niets verandert dat er dan ook in jouw situatie niets verandert. Je kunt jezelf in elk geval niet achteraf verwijten dat je het niet geprobeerd hebt: ‘nooit geschoten is altijd mis’.
• Door jouw lichamelijke toestand/verloop/beperking en incidenten en oplossingen ergens bij te houden krijg je daar in de tijd in goed overzicht van en kun je steeds terugvinden wat er in het verleden jou wel (“do’s”) en niet hielp (“don’ts”).

In INFORMATIEBRONNEN vind je misschien (nog) meer relevante informatie.

Openstaande vragen en/of innovatiebehoeften: